Naar de startpagina van deze website
Naar de startpagina van deze website

Geschiedenis

Hoe het allemaal begon...

Begin jaren '80: scouting doet zijn eerste stappen in de elektronische communicatie. De enige telecommunicatie technologie was toen de BBS. Natuurlijk was BBS er enkel voor diegene die over een modem beschikten. De meeste BBS'en bevonden zich in Amerika; slechts enkele in ItaliŽ.

Op hetzelfde moment werd de SCOUTS-L-mailinglist op het BITNET geboren. Deze lijst bestaat nog steeds, ook al bestaat BITNET niet meer. Deze lijsten zijn voor elke internetgebruiker gemakkelijk te bereiken.

Mensen konden toen chatten via Usenet. Dit netwerk is wel een groot verschil met dat van vandaag! Verbindingen maakte je via dial-up en je gebruikte UUCP en trage modems. Zelf op Usenet maakten scouts hun aanwezigheid voelbaar via de rec.scouting-newsgroup.

Toch waren de "de elektronische scouts" schaars. Maar niets zou hun stoppen om verder te evolueren. Midden de jaren '80 begonnen verschillende BBS-systemen samen te werken en vormden ze zo netwerken. Mensen uit verschillende steden en landen konden met elkaar in contact treden.

De jaren negentig: Scoutnet ontstaat

Begin jaren negentig waren er veel dergelijke netwerken met als onderwerp scouting. Het netwerk "Scoutnet" werd in ItaliŽ geboren. Tegelijkertijd ontstonden er ook scoutnetten in Zwitserland, Oostenrijk en Nederland.

In december '94 op het seminarie "Building the Global Village" in CourriŤre BelgiŽ begon het Europese deel van de WOSM over de verschillende mogelijkheden van het medium te discussiŽren. Eťn van de belangrijkste resultaten was de beslissing om de verschillende netwerken tot 1 groot netwerk samen te voegen: "Global Scoutnet". Een tijdje later volgde ook Noord-Amerika.

Ongeveer 150 BBS-system over heel de wereld werden samengevoegd. De eerste "Global Coordinator" was Andrea Baitelli. Hij registreerde op internet een domein voor "Global Scoutnet", de www.scoutnet.org.

Daniel Saxer was ook een "Global Coordinator" en ontwierp als eerste in september 1995 de site www.scout.net. De site werd een prioriteit en beetje bij beetje nam hij afstand van Global Scoutnet, in tegenstelling tot Duitsland en ItaliŽ waar de samenwerking tussen BBS en internet goed lukte. Het is dus geen toeval dat Scoutnet in deze 2 landen volop groeide, terwijl het in adere landen een beetje stil lag. Vanaf december '97, werd werk gemaakt van de verdere samensmelting tussen BBS'en en internet, zoals reeds het geval was in Duitsland en ItaliŽ.

Scoutnet in BelgiŽ

Begin juni '99 kwam Scoutnet BelgiŽ on-line, dankzij de hulp van Scoutnet Nederland. Ook nu nog staat onze server in Nederland zoeken we nog altijd een plaatsje voor een server in BelgiŽ. Ondertussen bereikt Scoutnet BelgiŽ bijna 1000 scoutsgroepen...

© Scoutnet 2024